Dietetyczna pizza bez węglowodanów – low carb pizza

Dietetyczna pizza to przysmak poszukiwany przez wiele osób, które chcą zdrowo się odżywiać, a jednocześnie nie mogą oprzeć się pokusie zjedzenia pysznej pizzy. Jeśli jesteś jedną z tych osób zapraszam do lektury…

Podstawą pizzy, jak doskonale każdy zdaje sobie sprawę, jest ciasto. Niestety standardowo wypiekane jest z wysoko przetworzonej mąki, co powoduje, że nijak można by ją zaliczyć do grona fit posiłku z uwagi na ogromna bombę węglowodanów, które w trakcie diety powinniśmy znacznie ograniczyć. Oczywiście to nie jest zasada, ponieważ każdy organizm jest inny i kluczem jest dobór odpowiedniego sposobu odżywiania do aktywności fizycznej, sposobu pracy, trybu życia itp. Zastanówmy się więc, czy można jakoś zmodyfikować popularny przepis na pizzę, tak, aby stała się ona zdrowym, a także dietetycznym posiłkiem zarazem.

Węglowodany, a zwłaszcza te wysoko przetworzone są bardzo niebezpieczne. Dlatego coraz częściej można usłyszeć ostrzeżenia, że należy unikać białego pieczywa, posiłków typu instant oraz innych, które zawierają ogromną ilość tych niebezpiecznych węglowodanów. Dlatego też poniższy przepis został mocno dostosowany do wymagań większości popularnych diet i tak też powstało ciasto, które ma ponad 6 raz mniej węglowodanów, a dodatkowo dostarcza sporo białka potrzebnego jako podstawowego budulca naszego ciała.

Jak więc zrobić dietetyczną pizzę o niskiej zawartości węglowodanów?

Składniki:

  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 jaja typu XXL
  • 50 g śmietany 12%
  • 100 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 75 g sera mozzarella (low fat)
  • 60 g sera żółtego (low fat)
  • 50 g koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 5-7 oliwek
  • papryka
  • pomidory
  • krewetki, kurczak lub inne źródło białka
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Jajka wraz z twarogiem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietanę, mąkę, troszkę soli. Wszystko to dobrze połączyć i 1/2 porcji wyłożyć na posmarowaną wcześniej blachę np olejem kokosowym. Ułożyć mozzarellę i przykryć ją pozostałą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto na naszą bez węglowodanową pizze wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 15-20 minut. Po tym czasie na górę naszej dietetycznej pizzy nałożyć koncentrat pomidorowy wymieszany z ziołami lub ketchup. Ułożyć mięso, posypać startym serem, dodać oliwki, paprykę lub inne dodatki wedle uznania. Posypać wszystko bazylią i wstawić do piekarnika jeszcze na około 7-10 minut.

Gotowe!

Podsumowanie:

Jak widać szybki, prosty i bardzo smaczny przepis. Sprawdziłem go już kilka razy i jak tylko najdzie mnie ochota na pizze chwytam za bloga, aby przypomnieć sobie przepis i robię go właśnie w ten sposób. Oczywiście za każdym razem coś innego dołożę, czegoś nie dodam, bo akurat nie mam w lodówce. Kluczem jest ciasto, którego dotyczy przepis. Na górę pizzy im więcej dasz białka tym lepiej. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia Twojej pizzy.

Gdybyś szukał jednak czegoś innego to mam jeszcze dwie inne propozycje ciasta również low-carb.

  1. Pyszna pizza na cieście, którego składnikiem jest…..warzywo. Według opinii moich czytelników jak i mojej po dokładnym przygotowaniu ciasta według przepisu, ciasta praktycznie nie da się odróżnić od wysoko węglowodanowego ciasta standardowej pizzy.
  2. Kolejną opcją to wykorzystanie znanych każdemu płatków owsianych.

Źródło: Fit Magazyn nr.2

Polecane wpisy

Dawid Pławecki Opublikowane przez: